De BC 122

Omdat gebleken is dat men in de praktijk niet gemakkelijk over gaat tot het verbreden van de solar cooker hebben wij de BC 122 als type geïntroduceerd. De hoogte en de diepte is het zelfde gebleven, hij is alleen breder gemaakt. Omdat vrijwel wereld wijd de breedte van de platen triplex 122 CM is, hebben wij dit als standaard aangehouden. In onze werkplaats hebben wij hiervoor een mal gemaakt voor het glas raam en het raam waar de binnenbak in komt. Dit werkt gemakkelijker omdat dan de afmetingen voor het glas altijs precies even groot zijn.

We hebben dit het eerst gebruikt toen iemand uit Georgië enkele dagen bij ons was om cookers te leren bouwen.

De BC 122 komt iets hoger ( 160 / 170 graden ) in temperatuur doordat er naar verhouding minder stromingsverliezen zijn via de zijkanten. Door deze hogere temperatuur kan bij gunstige omstandigheden ook klein stokbrood gebakken worden. Soms is het aan te bevelen om een metalen plaat onder in de cooker te leggen ( op het rekje) om extra warmte op te slaan. De voorverwarmtijd duurt dan wat langer maar men houd langer een hoge aanvangstemperatuur wat voor brood nodig is. Door aan het deeg 4% melkpoeder, iets koffiemelk of suiker toe te voegen wordt de korst van het brood sneller bruin. Om de temperatuur in de cooker verder te verhogen kunnen ook aan de zijkanten reflektieschermen geplaatst worden