Het type solar cooker dat wij gebruiken.

Het type Dierks,met het schuine deksel, is als een van de beste uit een serie proeven te voorschijn gekomen. Mede door het schuine deksel zijn een aantal natuurkundige wetten van stroming en straling in dit type verwerkt.

In de cooker ontstaat een vochtige hete luchtstroom waardoor dit type sneller werkt. Deze luchtstroom ontstaat door met de pannen ook twee eetlepels water in de voorverwarmde cooker te doen. De pannen staan op een rekje waardoor de hete lucht ook de onderkant van de pan verwarmt. Het betekent wel dat de ovenruimte stoomdicht moet zijn. Een voorverwarmde cooker is ongeveer 150 graden Celsius. Als het voedsel er in staat ongeveer ligt de tempratuur rond de 115 graden. Er ontstaat enige overdruk waardoor het voedsel in de pan(nen) gaar gestoomd wordt.

De bodem van de solar cooker is voorin iets dieper. Hier worden de eetlepels water veranderd in stoom. Doordat deze stoom opstijgt dankzij het schuine deksel, verdringt het de overige lucht en ontstaat de circulatie. Uit de stoom, condenseren druppels tegen de koude pannen. De druppels van de pan, rollen weer naar voren, en verdampen opnieuw. Dit komt mede omdat er voorin een schuin gedeelte is waar geen warmte onttrokken wordt door de pannen, maar wel de zonnestralen op komen van het reflectiescherm.

Als de cooker volgens tekening gemaakt is zal het deksel iets hol staan. Dit is om de zonnestralen minder op de zijkanten van het glasraam te laten vallen. De standaard cooker, met een glasraam van 60 bij 60 cm, moet ongeveer om het half uur iets gedraaid worden, met de draaiende zon mee.

Bij bredere cookers, die gemakkelijk gemaakt kunnen worden van binnenbakken uit het vouwapparaat, kan langer gewacht worden met het draaien.

Het programmeren van de cooker vereist ervaring van de gebruiker. Volgens de ontwikkelaar van de cooker, de heer Dierkx, kan op ongeveer een kwartier worden bepaald wanneer het eten gaar moet zijn. Dit kan door de stand van de cooker en het reflectiescherm te richten ten opzichte van de zon. Ongeveer 1½ uur voor het tijdstip dat het eten gaar moeten volle zonnestralen opgevangen worden. Als er gegeten moet worden tegende tijd dat het donker is kan de cooker als “warmhouder”fungeren. Als het reflectiescherm plat gelegd wordt, reflecteert het de warmte. De rest van de cooker is goed geïsoleerd om de warmte vast te houden.

Home