Gebruiksaanwijzing.

Gebruik de box cooker alleen om te koken.

Bij kookproeven met de box cooker raden wij u aan nauwkeurig de ingrediënten van het voedsel af te wegen en dit te noteren. Ook een thermometer is noodzakelijk om te kijken tot welke tempratuur de cooker komt. Dit heeft alles te maken met de tijden dat het voedsel in de cooker moet staan en met welke hoeveelheden het beste resultaat wordt bereikt.

Voor vrijwel ieder gebied in de wereld gelden er andere kookmanieren die van toepassing zijn. Dit komt door de verschillende soorten voedsel, bereidingwijzen en etenstijden, maar nog belangrijker is de zonintensiviteit en hoogt van het woonniveau. Om kookinstructies te kunnen geven aan de plaatselijke bevolking zijn kookproeven dus noodzakelijk. Bij het introduceren van koken op zonnestralen in gebieden waar het voedsel ter eenzijdig is kan men bij de introductie ook geprobeerd worden om hierin, met de kooklessen, verandering in aan te brengen.

Alhoewel de cooker ook gebruikt kan worden om water te steriliseren, of om medisch gereedschap te steriliseren geldt als stelregel:

Gebruik zo min mogelijk water.

Al het water wat niet strikt noodzakelijk is om het voedsel (dit betreft meestal zetmeel) gaar te maken, is overbodig. Het kost extra en overbodige energie om het water te laten koken. Het koken met de box cooker is te vergelijken met koken in een snelkookpan (hogedrukpan). Het eten wordt gaar gestoomd, alleen gebeurt dit met de box cooker bij een lagere druk en kost het meer tijd.

Om de vochtige luchtcirculatie op gang te brengen wordt bij een voorverwarmde cooker (max. 155 C) tegelijk met de pannen voedsel, twee eetlepels water in de cooker gedaan. Hierdoor ontstaat iets vochtige overdruk in de oven.

De aardappel, als voorbeeld, heeft van zichzelf zoveel vocht dat hij in zijn eigen vocht gaar kan worden. Bij rijst, gierst en pasta’s zou het best een geperforeerd binnen potje of (aardappel-) stoofmandje gebruikt kunnen worden. Het eten wordt dan boven het water gaar gestoomd.

Van bonen is bekend dat ze in de cooker beter gaar worden als in een pan op het vuur. Dit komt omdat de bonen in de stoom een hogere temperatuur bereiken als in water, omdat stoom een hogere temperatuur heeft dan water. Voor groenten is aanhangend vocht meestal voldoende.

Open de cooker zo min mogelijk tijdens het koken.

Elke keer dat de cooker geopend wordt, gaat er een kwartier kooktijd verloren. Daarom moeten alle ingrediënten, smaakstoffen en kruiden direct toegevoegd worden.

Bij het opwarmen van voedsel moet men in verband met bacterievorming het voedsel weer minimaal 15 min laten koken. Het opwarmproces moet hierdoor langer duren.

Het bereiden van maïspap.

Maïspap is een verhaal apart. Het benodigde hoeveelheid water moet eerst ongeveer 45 minuten in de cooker zetten. Het bereikt in die tijd dan een tempratuur rond de 60 graden C. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid water. De pan moet dan even uit de cooker gehaald worden om het maïsmeel toe te voegen. Er ontstaat dan een taai mengsel wat in die hoedanigheid nog 45 minuten in de cooker geplaatst moet worden. Dit kan zonder voortdurende roeren.

Wanneer men niet het water voor verwarmt, maar gelijk het maïsmeel en het water in een pan doet zakt het maïsmeel naar de bodem van de pan. Er ontstaat dan geen maïspap, omdat het meel naar de bodem is gezakt voordat het gaar wordt.

home